Sveučilište u Zagrebu Filozofski fakultet Odsjek za pedagogiju
University of Zagreb Faculty of Humanities and Social Sciences, Department of Pedagogy

NOVOSTI

Održana završna konferencija projekta

Dana 19. travnja 2024. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je završna konferencija projekta, u suorganizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Filozofskog fakulteta, pod nazivom “Sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kao temelj prevencije socijalne isključenosti djece”. Na konferenciji su sudionicima predstavljeni najvažniji rezultati projekta i predstavljen je model pedagoške podrške djeci u riziku socijalne isključenosti u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Dijete, vrtić, obitelj

U ožujku 2024. godine objavljen je tematski broj časopisa “Dijete, vrtić, obitelj” u kojem je predstavljen projekt MORENEC. Projektni tim zahvaljuje se Pučkom otvorenom učilištu Korak po korak na suradnji. Ovdje možete pročitati uvodni članak:

https://api.kpk.eglas.hr//uploads/besplatni_clanak_70775787a4.pdf

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA

održat će se 19. travnja 2024. godine u dvorani D-7 Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, od 9,30 do 15,00 sati. Dobrodošli!

Posljednji radni sastanak istraživačke grupe

Dana 04. rujna održan je posljednji radni sastanak istraživačke grupe. Sastanak je održan na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavljeni rezultati razvoja modela podrške djeci u riziku socijalne isključenosti

Model podrške djeci u riziku socijalne isključenosti predstavljen je u okviru manifestacije Friendships in May Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu 18. svibnja 2023. godine.

Predstavljen projekt MORENEC

Doc. dr. sc. Adrijana Višnjić Jevtić održala je predavanje “Obitelji u riziku socijalne isključenosti – izazovi suradnje” u organizaciji Udruge odgajatelja „Krijesnice“ 13.3.2023. u 18 sati u on-line okruženju.

Razvoj modela podrške djeci u RSI

Od listopada 2022. godine istraživački tim u suradnji s odgojiteljima iz 14 dječjih vrtića razvija i vrednuje komponente modela odgovora na odgojno-obrazovne potrebe djece u riziku socijalne isključenosti. Komponente modela definirane su na istraživačkoj radionici u prosincu 2022. godine, a njegova primjena počela je u siječnju 2023. godine.

Istraživački tim se zahvaljuje svim uključenim dječjim vrtićima i odgojiteljima.

Istraživačka radionica i deveti radni sastanak istraživačkog tima MORENEC

Istraživačka radionica i deveti radni sastanak istraživačkog tima projekta MORENEC održani su od 21. do 23. rujna 2022. godine na Učiteljskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu. 

Osmi radni sastanak istraživačkog tima

Osmi radni sastanak istraživačkog tima projekta MORENEC održan je 6. svibnja 2022. godine. Sastanak se održao uživo na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavljanje rezultata projekta

Rezultati projekta MORENEC predstavljeni su odgojiteljima i roditeljima Dječjeg vrtića Mrvica (Brač), odgojiteljima Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce (Makarska) te sveučilišnim nastavnicima i studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 03. i 04. svibnja 2022. godine. Projekt su predstavile prof. dr. sc. Dejana Bouillet, doc. dr. sc. Ivana Visković i izv. prof. dr. sc. Esmeralda Sunko.

Predstavljanje projekta u Osijeku

Dana 01. travnja 2022. godine voditeljica projekta prof. dr. sc. Dejana Bouillet predstavila je projekt nastavnicima i studentima Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u sklopu predavanja: Inkluzivno obrazovanje: činjenica ili mit.

Predstavljanje rezultata istraživanja u Dječjem vrtiću Petrinjčica

Voditeljica projekta, prof. dr. sc. Dejana Bouillet, predstavila je rezultate istraživanja roditeljima i odgojiteljima dviju odgojno-obrazovnih skupina u Dječjem vrtiću Petrinjčica u Petrinji, 15. ožujka 2022. godine. Roditeljskom sastanku prisustvovalo je 30 roditelja i 4 odgojiteljice.

Sedmi radni sastanak

Sedmi radni sastanak istraživačkog tima održan je 20. siječnja 2022. godine. Sastanak je održan on-line preko ZOOM platforme.

Predstavljanje projekta studentima i zaposlenicima Sveučilišta u Zadru

Članica istraživačkog tima, doc. dr. sc. Ivana Visković, predstavila je projekt studentima i zaposlenicima Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, 30. studenog 2021. godine.

Šesti radni sastanak

Šesti radni sastanak istraživačkog tima održan je 22. rujna 2021. godine na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Fokus grupa

Dana 15. rujna 2021. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu održana je fokus grupa s ciljem prikupljanja podataka o različitim mjerama potpore obiteljima i djeci izloženima riziku od socijalne isključenosti. Na fokus grupi sudjelovalo je 9 različitih stručnjaka u području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Peti radni sastanak

Peti radni sastanak istraživačkog tima održan je 07. srpnja 2021. godine. Sastanak je održan na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Četvrti radni sastanak

Četvrti radni sastanak istraživačkog tima održan je 25. veljače 2021. godine. Sastanak je održan on-line preko ZOOM platforme.

Treći radni sastanak

Treći radni sastanak istraživačkog tima održan je 01. prosinca 2020. godine. Sastanak je održan on-line preko ZOOM platforme.

Drugi radni sastanak

Drugi radni sastanak istraživačkog tima održan je 01. srpnja 2020. godine, dijelom na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a dijelom on-line. U međuvremenu su članice radile individualno i u manjim grupama.

Prvi radni sastanak

Prvi sastanak istraživačkog tima održan je 31. siječnja 2020. godine, na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.